Lajit, voimistelijan polku
Voimistelijan polku
Harrastevoimistelijan polku:
Voimistelukoulu-, Harraste-, Merkki- ja Esikilparyhmät (päivitetty 9.2.2023)
Kilpavoimistelijan polku:
Voimistelukoulu-, Esikilpa-, Harrastekilpa-, Kilpa- ja Maajoukkueryhmät (päivitetty 9.2.2023)
Telinevoimistelu lajina
Naisten telinevoimistelussa tekniikka ja esteettisyys yhdistyvät voimaan ja liikkuvuuteen, jotka yhdessä johtavat äärimmäiseen taituruuteen yhdessä maailman vaikeimmista lajeista. (Voimistelu.fi 2021)
Telinevoimistelu on monipuolista liikuntaa, jonka voi aloittaa jo 3-vuotiaana; harjoittelu kehittää mm. nopeutta, kimmoisuutta, ketteryyttä, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Taidon osa-alueista telinevoimistelussa painottuvat liiketaju, käsien ja jalkojen varassa tapahtuva tasapaino sekä koordinaatio- ja orientaatiokyky.
Voimistelu on kokonaisvaltainen harrastus, joka voi vaikuttaa positiivisesti kaikilla elämänalueilla. Voimisteluharrastus kehittää fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia taitoja, ja antaa harrastajalle arvokkaita oppimiskokemuksia ja elinikäisiä taitoja. Viikottaisissa harjoituksissa lapsi oppii sinnikkyyttä, ryhmässä toimimista ja muiden huomioimista; taitoja, joista on hyötyä läpi elämän.
Pyrkivä Gymnastics tarjoaa harrastetoimintaa kaikille lapsille ja nuorille. Harrastekilpa- ja kilpatoimintaa tarjoamme ainoastaan naisten telinevoimistelussa.
Voimistelu on laji, jonka voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Tutustu myös aikuisten telinevoimisteluun!
Harraste- ja harrastekilpavoimistelu
Telinevoimisteluharrastus aloitetaan Pyrkivä Gymnasticsissä Voimistelukoulun alkeisryhmistä, harrasteryhmistä, esikilparyhmästä tai harrastekilparyhmistä.
Voimistelukoulu- ja harrasteryhmien lähtökohtana on, että voimistelun tulee olla leikinomaista, hauskaa ja turvallista. Sen pitää antaa onnistumisen elämyksiä jokaiselle, fyysisistä edellytyksistä riippumatta. Harrastevoimistelun ryhmissä kehitetään ensisijaisesti ketteryyttä, tasapainoa ja liiketajua.
Esikilpa- ja harrastekilparyhmien tavoitteena on syventää lajitaitoja ja kehittää voimistelijan osaamista. Harrastekilparyhmissä suoritetaan kupari-, pronssi-, hopea, kulta- ja smaragdimerkkejä oman osaamisen ja tavoitetason mukaisesti. Kilpaileminen telinevoimistelun kilpalinjalla on mahdollista.
Kilpatelinevoimistelu
Telinevoimistelussa menestyminen vaatii noin 10 vuoden tiivistä harjoittelua, jonka voi aloittaa jo 3-4 -vuotiaana. Harrastus aloitetaan alkeis-, harraste-, esikilpa- ja harrastekilparyhmistä, joista valitaan voimistelijat kilparyhmiin.
Kilpavoimistelu vaatii voimistelijalta tavoitehakuisuutta ja sitoutumista. Harjoitusten määrä lisääntyy tavoitteiden mukaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös kilpavoimistelun harrastamisen tulee olla hauskaa ja innostavaa.
Tyttöjen telineet: Tytöt voimistelevat neljällä telineellä: hypyssä, nojapuilla, puomilla ja permannolla. Hypyssä hypätään hyppytelineen yli erilaisia ennalta määrättyjä hyppyjä, ja tämän telineen tärkeät elementit ovat nopeus, kimmoisuus ja jäntevyys. Tyttöjen nojapuut ovat ns. eritasonojapuut, mikä tarkoittaa sitä, että aisat ovat eri korkeuksilla ja liikesarjan aikana pitää tehdä liikkeitä kummallakin aisalla. Tällä telineellä vaaditaan hyvää lihaskuntoa ja erinomaista liiketajua. Puomi on 10cm leveä ja 5m pitkä teline, ja jo sillä käveleminen voi tuottaa alkuun vaikeuksia. Hyvä tasapainoaisti on tämän telineen tärkein avu. Permanto on kimmoisa alusta, jolla tehdään erilaisia akrobaattisia liikesarjoja. Tällä telineellä vaaditaan notkeutta, upeaa esiintymistä, kimmoisuutta, hyvää liiketajua ja rohkeaa mieltä.
Lue lisää naisten telinevoimistelusta:
Voimisteluliitto: Naisten telinevoimistelu, lajiesittely